Arta Divinatiei

Runele

Scurt istoric

Vârsta runelor este încă un subiect de controversă. Cel mai vechi document scris cu ajuorul runelor datează din anul 200 e.n., dar se crede c-au fost folosite, probabil de către druizi, în scop magic, divinatoriu și/sau religios cu mult înainte de a fi utilizate ca alfabet. Unii consideră c-au reprezentat o limbă secretă încă din secolul al VII-lea î.e.n.

Cuvântul "Rune" provine din vechiul termen nordic "Runa" care înseamnă "taină". Migrația Celților a-ncurajat apariția mai multor tipuri de alfabet runic, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Vechiul Futhark care-și trage numele din primele șase rune ale acestui alfabet și care a fost extrem de popular între secolele II și VIII e.n.

Credințele popoarelor germanice stau mărturie că runele erau considerate punți de legătură-ntre muritori și entitățile superioare. De exemplu, fiecare din cele douăzeci și patru de rune este stăpânită de o anumită zeitate din panteonul lor. Cu toate acestea, le-au fost asociate și aspecte ale vieții de zi cu zi cum ar fi animale, plante, forme de relief, dar și obiecte de uz obișnuit.

Corespondențe

Triburile nordice mai credeau că runele erau misterii-n adevăratul sens al cuvântului, iar puterile cu care acestea erau înzestrate erau destinate spre revelare doar inițiaților. Aceste popoare considerau că runele puteau schimba vremea, că influențau creșterea recoltelor, c-aveau capacitatea de a vindeca bolnavii și răniții, respectiv de a-i proteja pe cei aflați în pericol. Acesta este motivul pentru care incantațiile și vrăjile runice erau transmise pe cale orală și nu-n scris. Cu toate acestea, există izvoare care fac referire la felul în care se utilizau runele în scop divinatoriu, iar faptul că știm să le-ntrebuințăm pentru astfel de activități se datorează exclusiv acestor inscripții.

Există, de asemenea, o strânsă legătură-ntre misticismul creștin și rune. Iar dac-ar fi să dăm crezare Legilor Kybalionului, nu-i o simplă coincidență faptul că există douăzeci și patru de simboluri în alfabetul runic și douăzeci și patru de Bătrâni care-nconjoară tronul lui Dumnezeu în Ziua Judecății de Apoi. Mulți cercetători cred că aceste entități au fost însărcinate de către Cel Atotputernic cu responsabilitatea de a ne supraveghea comportamentul pe Pământ astfel încât să putem fi judecați conform cu faptele noastre la Șfârșitul Lumii. Iar această perspectivă chiar se aseamănă cu viziunea germanică potrivit căreia runele serveau drept mediatori între tărâmul celor văzute și lumea celor nevăzute.

Se crede, în plus, că acestea au și echivalenți astronomici/astrologici. Per ansamblu, le sunt asociate Praespele din constelația Racului.