Arta Divinatiei


Yi Jing

Yi Jing, Cartea Transformărilor sau Cartea Schimbărilor, este unul dintre cele mai importante şi complexe texte ale antichităţii extrem-orientale, esenţă a spiritualităţii chineze, care îşi păstrează de milenii misterul şi înţelepciunea. Departe de a fi doar un oracol, Yi Jing însumează cunoaşterea clasică a vechilor dinastii chineze şi îi ajută pe cei care caută răspunsuri să înţeleagă cum să îşi regleze ritmul, cum să îşi ajusteze comportamentul şi să îşi desăvârşească înţelegerea pentru a se integra armonios în mecanismul Universului care se află, ca şi noi, în perpetuă schimbare.

Principiile

Principiile care stau la baza acestei cărţi sunt atribuite lui Fu Xi, un împărat legendar (cca. 2953-2838 î.e.n.) căruia i s-au relevat 8 trigrame reprezentând simbolic fenomene cosmice, modul în care energia se mişcă şi se transformă. Aceste trigrame au condus la "construirea" celor 64 de hexagrame ale Cărţii Schimbărilor şi au ca fundament interacţiunea dintre Yin şi Yang.

În cosmogonia chineză, originea o reprezintă Qi, Infinitul, sau Ne-Fiinţa din care a luat naştere Fiinţa, Tai Qi. Tai Qi s-a divizat în Yin şi Yang, energii primordiale, care prin interacţiunea lor au creat cele "zece mii de forme", adică tot ceea ce există în Univers.

Yang este principiul masculin, pozitiv, activ şi reprezintă Cerul. Este asociat cu lumina, căldura, strălucirea, vitalitatea şi exteriorizarea, în vreme ce Yin este principiul feminin, negativ, pasiv, care reprezintă Pământul. Este asociat cu frigul, întunericul, cu introvertirea, intimitatea. Cele două principii sunt complementare, nu pot exista unul fără celălalt şi reprezintă infrastructura dinamică a Universului care prin transformările continue nu face decât să menţină aceste forţe în echilibru.

Hexagramele

Hexagramele sunt formate prin suprapunerea a şase linii care corespund fiecare fie principiului Yin (linie deschisă _ _ ), fie principiului Yang (linie închisă ___) . Fiecare hexagramă poartă un nume şi este însoţită de un comentariu explicativ general, de Simbolism, care se referă la imaginile asociate trigramelor (Cerul, Pământul, Apa, Fulgerul, Muntele, Vântul, Focul, Lacul) şi de Situaţie. Aceasta reprezintă explicaţiile date hexagramei de către regele Wen în vreme ce se afla întemniţat. Apoi este detaliat simbolul fiecărei linii sau trăsături. Fiecare trăsătură este comentată de fiul regelui Wen, prinţul Chu. Regele Wen (1152-1056 î.e.n.) este cel care a suprapus câte două din cele 8 trigrame şi prin combinarea lor a ajuns la cele 64 de hexagrame.

Mai târziu, şi Confucius şi-a adus contribuţia la această carte sporindu-i valoarea.

Metoda

Pentru consultarea Cărţii Schimbărilor se pot folosi 50 de beţişoare sau 3 monede. Metoda tradiţională implică folosirea mănunchiului de beţişoare vegetale care simboliza Universul. Mănunchiul se împărţea în două şi prin numărarea beţigaşelor se ajungea la o influenţă Yin sau Yang.

Metoda cea mai nouă şi cea mai folosită este aceea a monedelor. Mai întâi se stabileşte care este faţa Yin şi care este cea Yang, apoi monedele se închid în pumn, iar consultantul se concentrează asupra întrebării, după care dă drumul acestora pe masă. Se observă ce feţe apar în sus. O faţă Yin are 2 puncte, una Yang are 3 puncte. Se adună valorile şi se marchează linia de hexagramă corespunzătoare. Monedele se aruncă de 6 ori, iar hexagrama se desenează de jos în sus. Dacă la aruncarea monedelor se obţin 3 feţe Yang, acestea însumează 9 puncte şi reprezintă o linie Yang de transformare, iar dacă se obţin 3 feţe Yin, acestea însumează 6 puncte şi reprezintă o linie Yin de transformare. Pentru suma 7 se obţine o trăsătură sau linie Yang, pentru 8 una Yin. Linia de transformare Yin devine linie Yang, iar cea de transformare Yang, devine linie Yin. Astfel, se mai naşte o hexagramă care trebuie citită de consultant.

Poate că pentru unii dintre dvs. toată această procedură pare prea complicată şi de aceea vă invităm să consultaţi Oracolul Yi Jing aici. Alocaţi-vă câteva minute de liniştire a minţii, eventual ascultaţi puţină muzică de relaxare şi concentraţi-vă doar asupra problemei care vă frământă. Apoi apăsaţi butonul de Etalare. Nu reîncărcaţi pagina, studiaţi ceea ce aţi primit de prima dată.

Trebuie să mai ştiţi că Yi Jing nu oferă răspunsuri de tip "Da" sau "Nu", ci vă aduce în contact cu profunzimile situaţiei care vă nelinişteşte şi vă sfătuieşte cum să o înţelegeţi şi cum să o gestionaţi.

Ada Cocoş