AstroFidelia English En 
Arta Divinatiei


Yi Jing

Yi Jing, Cartea Transformarilor sau Cartea Schimbarilor, este unul dintre cele mai importante si complexe texte ale antichitatii extrem-orientale, esenta a spiritualitatii chineze, care isi pastreaza de milenii misterul si intelepciunea. Departe de a fi doar un oracol, Yi Jing insumeaza cunoasterea clasica a vechilor dinastii chineze si ii ajuta pe cei care cauta raspunsuri sa inteleaga cum sa isi regleze ritmul, cum sa isi ajusteze comportamentul si sa isi desavarseasca intelegerea pentru a se integra armonios in mecanismul Universului care se afla, ca si noi, in perpetua schimbare.

Principiile

Principiile care stau la baza acestei carti sunt atribuite lui Fu Xi, un imparat legendar (cca 2953 - 2838 i.e.n.) caruia i s-au relevat 8 trigrame reprezentand simbolic fenomene cosmice, modul in care energia se misca si se transforma. Aceste trigrame au condus la "construirea" celor 64 de hexagrame ale Cartii Schimbarilor si au ca fundament interactiunea dintre Yin si Yang.

In cosmogonia chineza, originea o reprezinta Qi, Infinitul, sau Ne-Fiinta din care a luat nastere Fiinta, Tai Qi. Tai Qi s-a divizat in Yin si Yang, energii primordiale, care prin interactiunea lor au creat cele "zece mii de forme", adica tot ceea ce exista in Univers.

Yang este principiul masculin, pozitiv, activ si reprezinta Cerul. Este asociat cu lumina, caldura, stralucirea, vitalitatea si exteriorizarea, in vreme ce Yin este principiul feminin, negativ, pasiv, care reprezinta Pamantul. Este asociat cu frigul, intunericul, cu introvertirea, intimitatea. Cele doua principii sunt complementare, nu pot exista unul fara celalalt si reprezinta infrastructura dinamica a Universului care prin transformarile continue nu face decat sa mentina aceste forte in echilibru.

Hexagramele

Hexagramele sunt formate prin suprapunerea a sase linii care corespund fiecare fie principiului Yin (linie deschisa _ _ ), fie principiului Yang (linie inchisa ___) . Fiecare hexagrama poarta un nume si este insotita de un comentariu explicativ general, de Simbolism, care se refera la imaginile asociate trigramelor (Cerul, Pamantul, Apa, Fulgerul, Muntele, Vantul, Focul, Lacul) si de Situatie. Aceasta reprezinta explicatiile date hexagramei de catre regele Wen in vreme ce se afla intemnitat. Apoi este detaliat simbolul fiecarei linii sau trasaturi. Fiecare trasatura este comentata de fiul regelui Wen, printul Chu. Regele Wen (1152 - 1056 i.e.n.) este cel care a suprapus cate doua din cele 8 trigrame si prin combinarea lor a ajuns la cele 64 de hexagrame.

Mai tarziu, si Confucius si-a adus contributia la aceasta carte sporindu-i valoarea.

Metoda

Pentru consultarea Cartii Schimbarilor se pot folosi 50 de betisoare sau 3 monede. Metoda traditionala implica folosirea manunchiului de betisoare vegetale care simboliza Universul. Manunchiul se impartea in doua si prin numararea betigaselor se ajungea la o influenta Yin sau Yang.

Metoda cea mai noua si cea mai folosita este aceea a monedelor. Mai intai se stabileste care este fata Yin si care este cea Yang, apoi monedele se inchid in pumn, iar consultantul se concentreaza asupra intrebarii, dupa care da drumul acestora pe masa. Se observa ce fete apar in sus. O fata Yin are 2 puncte, una Yang are 3 puncte. Se aduna valorile si se marcheaza linia de hexagrama corespunzatoare. Monedele se arunca de 6 ori, iar hexagrama se deseneaza de jos in sus. Daca la aruncarea monedelor se obtin 3 fete Yang, acestea insumeaza 9 puncte si reprezinta o linie Yang de transformare, iar daca se obtin 3 fete Yin, acestea insumeaza 6 puncte si reprezinta o linie Yin de transformare. Pentru suma 7 se obtine o trasatura sau linie Yang, pentru 8 una Yin. Linia de transformare Yin devine linie Yang, iar cea de transformare Yang, devine linie Yin. Astfel, se mai naste o hexagrama care trebuie citita de consultant.

Poate ca pentru unii dintre dvs. toata aceasta procedura pare prea complicata si de aceea va invitam sa consultati Oracolul Yi Jing aici. Alocati-va cateva minute de linistire a mintii, eventual ascultati putina muzica de relaxare si concentrati-va doar asupra problemei care va framanta. Apoi apasati butonul de Etalare. Nu reincarcati pagina, studiati ceea ce ati primit de prima data.

Trebuie sa mai stiti ca Yi Jing nu ofera raspunsuri de tip "Da" sau "Nu", ci va aduce in contact cu profunzimile situatiei care va nelinisteste si va sfatuieste cum sa o intelegeti si cum sa o gestionati.

Ada Cocos

$"Înţeleptul îşi conduce steaua,$ignorantul este condus de ea."$$$Învaţă ştiinţa astrelor!

Actuala serie a cursurilor de astrologie si numerologie a inceput in 14 iulie. Se mai pot face inscrieri pana vineri 21 iulie.
Previziuni numerologice
oferite de Numerologie Fidelia
Azi 21.07.2017Proprietatile numerelor 1 2 3 4 5 6 7 8 9