Arta Divinatiei


Lenormand

Lenormand

Doresc să lansez o provocare cunoscătorilor de Tarot și iubitorilor de divinație cu cărți: divinația cu cărțile Lenormand care devine tot mai populară în plan internațional. Cele două tipuri de cărți au multe lucruri în comun, dar și deosebiri. Scoaterea în evidență a acestor deosebiri, vor face, cred eu, mai incitant interesul în descoperirea cărților Lenormand și a învățării modului lor de citire. Voi face referire la cărțile Le Petit Lenormand (Micul Lenormand), cele mai des folosite, spre deosebire de Le Grand Jeux Lenormand care au apărut mult mai târziu.

Diferențele dintre Tarot și Lenormand

Vom vedea în continuare aceste deosebiri între Tarot și Lenormand, în funcție de:

1. Numărul de cărți și structura

Tarotul conține 78 de cărți grupate în 22 de Arcane Majore și 56 de Arcane Minore, care la rândul lor conțin 4 suite a câte 14 cărți.

Lenormandul are 36 de cărți toate având aceeași importanță. Majoritatea seturilor au aplicate pe imaginea cărților, inserții ale cărților de joc, care pot fi folosite sau nu în citirile etalărilor.

2. Poziția cărților drepte sau răsturnate

În Tarot pot fi folosite în etalări și citiri, cărțile în poziție dreaptă sau răsturnată, fiecare dintre acestea având semnificație diferită. Uneori poziția răsturnată poate da o conotație negativă semnificației cărții.

În Lenormand se etalează și se citesc cărțile doar în poziție dreaptă. Există însă cărți pozitive, negative și neutre.

3. Modul de citire

Modul de citire intuitiv, descriptiv al imaginilor desenate pe cărți este specific Tarotului. Fiecare carte poate descrie o poveste, sau poate plasa un cadru pentru un scenariu al etalării. Simbolismul fiecărei cărți de Tarot este complex. Citirea fiecărei cărți din etalare se poate face elaborat, sofisticat. Detaliile imaginilor cărților, culorile, desene cu semnificație simbolică, cifrele, sunt esențiale pentru descifrarea mesajelor date de cărți. Citirea Tarotului face apel la profunzimile psihicului.

În Lenormand cărțile sunt citite sintactic sau lingvistiv, adică orice carte prin multiplele semnificații poate fi descrisă printr-un substantiv, adjectiv sau adverb. Cărțile se citesc de obicei în perechi. Combinațiile de semnificații ale cărților vor duce la descifrarea etalării. Cărțile vorbesc direct, simplu și la obiect. Detaliile de pe imaginile cărților nu sunt importante și nu solicită investigarea acestora. Citirile etalărilor Lenormand au mai mult o conotație fizică, directă care face apel la agilitatea mentală și perspicacitatea celui care citește cărțile.

4. Etalări

Etalările în Tarot pot fi făcute cu o singură carte, până la maximum să zicem 15 cărți, cu cât mai multe cu atât mai complicat de descifrat. Etalările se fac în general după scheme predefinite în care fiecare poziție a etalării corelată cu semnificația de bază a cărții, poate duce la un altfel de răspuns.

Etalările de bază ale Lenormand–ului sunt cu 3,5,7,9 sau cu toate cele 36 de cărți. Cărțile se citesc ținând cont și de distanța uneia față de cealaltă, mai ales în etalarea cea mai amplă cu toate cărțile din set.

5. Ținta

Tarotul, prin profunzimea răspunsurilor primite din citirile cărților, poate fi considerat ca deținând cheia răspunsului pentru "Cum...?"

Lenormand-ul, prin stilul său direct, ne da răspunsuri la tot felul de întrebări care să înceapă cu: "Ce...?", "Când...?", "Unde...?", "Cine...?"

6. Cărți cu același nume

Ambele tipuri au cărțile Soarele, Luna, Steaua/Stelele, Turnul, însă semnificația lor este diferită.

Concluzia

Chiar dacă cele două tipuri de seturi de cărți sunt diferite, ele se completează reciproc chiar și pentru aceeași întrebare, deși stâpânind citirea ambelor "limbaje" putem identifica cu ușurință ce tip de întrebare se pretează mai bine pentru o etalare de Tarot și care pentru Lenormand, pentru a obține răspunsul corect.

Dacă ești interesat/ă să înveți "limbajul Lenormand", te invităm să te înscrii la "Cursul de divinație cu cărțile Lenormand"!

Liana Şandru

Cursuri Lenormand